Sint-Martinuskapel

Gebouwd in 1872 door graaf F.-H.-H. de Borchgrave d'Altena als grafkapel voor de familie . Neogotische, bakstenen kapel op lage, hardstenen sokkel; drie traveeƫn met driezijdige koorsluiting, onder zadeldak (leien) met dakruiter.

De voorgevel en de eerste travee zijn afgelijnd door middel van versneden steunberen. Spitsboogvensters in een geprofileerde, mergelstenen omlijsting in de zijgevel. De voorgevel heeft een spitsboogportaal in een geprofileerde, hardstenen omlijsting; ernaast twee mergelstenen spitsboognissen; erboven een spitsboogvenster met maaswerk in een geprofileerde, mergelstenen omlijsting.

Bepleisterd interieur. Overdekking door middel van een kruisribgewelf en een straalgewelf boven het koor.

Mobilair: neogotisch altaar, eik (vierde kwart 19de eeuw).

Achter de kapel de toegang tot de crypte met de graven van de familie de Borchgrave d'Altena. Het oudste graf is dat van Marie Wilhelmine de Renesse (+ 1812).

Auteurs:  Schlusmans, Frieda