Semi-gesloten hoeve

Tekst van Semi-gesloten hoeve (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32158)

Semi-gesloten hoeve, waarvan de oudste gedeelten opklimmen tot het derde kwart van de 19de eeuw. Gebouwd ter vervanging van een gesloten hoeve uit de eerste helft van de 19de eeuw, confer Atlas van de Buurtwegen (1843).

Boerenburgerhuis van 1860-70, voorzien van een gedeeltelijk omhaagde, gedeeltelijk ommuurde voortuin. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bakstenen gebouw op licht verhoogde begane grond; hardstenen plint. Middenrisaliet en hoeklisenen verbonden door een kleine rondboogfries onder de kroonlijst. Getoogde vensters in een rechthoekige hardstenen omlijsting met lekdrempel. Dito deur op neuten.

Tegen de linkerzijgevel een bijgebouw van één travee en anderhalve bouwlaag onder lessenaarsdak (Vlaamse pannen), voorzien van een oculus en een rondboogdeur beide in hardstenen omlijsting.

Aansluitend bij dit gebouw de inrijpoort onder zadeldakje (Vlaamse pannen), rechthoekig onder houten latei; deurklopper met datering 1895.

Dienstgebouwen rondom het erf achter het woonhuis. Versteende vakwerkgebouwen uit het begin van de 20ste eeuw, onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Resten van vakwerk in de stal die de inrijpoort flankeert.


Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Semi-gesloten hoeve [online], https://id.erfgoed.net/teksten/32158 (geraadpleegd op ).