Gesloten hoeve

Belangrijke gesloten hoeve, aangeduid als een hoeve met losstaande bestanddelen op de Ferrariskaart (1771-77) en in de eerste helft van de 19de eeuw geëvolueerd tot een gesloten hoeve, confer Atlas van de Buurtwegen (1843). Gebouwen rondom een rechthoekig erf met centrale mestvaalt.

Van de oude kern uit de 18de eeuw rest het woonhuis met de aansluitende stal, ten noorden van het erf. Dubbelhuis van vijf traveeën en oorspronkelijk waarschijnlijk één, thans twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat). Bakstenen gebouw op sterk verhoogde begane grond. Gecementeerde decoratie. Rechthoekige vensters in een kalkstenen omlijsting met sponningbeloop uit eind 18de - eerste kwart 19de eeuw. Rechthoekige deur in een kalkstenen omlijsting met tussendorpel uit de 18de eeuw; dubbele steektrap met daarin de kelderdeur. De achtergevel heeft een gelijkaardige ordonnantie, doch de benedenvensters zijn kleine, beluikte vensters in een kalkstenen omlijsting met sponningbeloop, mogelijk de oorspronkelijke, 18de-eeuwse vensters; de tussendorpel in de deur werd verwijderd. De zijgevel aan straatzijde behield eveneens drie kleine vensters van het hoger beschreven type, voorheen beluikt.

Rechts aansluitende, bakstenen stal van anderhalve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Rechthoekig venster en deur in een vlakke kalkstenen omlijsting; de overige muuropeningen zijn recent. De overige dienstgebouwen zijn op verschillende tijdstippen in de tweede helft van de 19de eeuw versteende vakwerkgebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen).

Tegenover het woonhuis de stal, voorzien van rechthoekige deuren in een omlijsting van hergebruikt, kalkstenen materiaal. De vleugel aan straatzijde omvat een stal met recente muuropeningen en de inrijpoort onder houten latei, met het oorspronkelijk 19de-eeuws houtwerk. Achteraan het erf, de dwarsschuur, waarvan alleen de voorgevel bewaard bleef.

Auteurs:  Schlusmans, Frieda