Rentmeesterwoning

Voormalige rentmeesterwoning, eigendom van de graaf d'Ansembourg, die het in 1901 ombouwt en ter beschikking stelt van de zusters van Sint-Vincentius van Gijzegem, om er een vrije school voor meisjes te openen. Wanneer de zusters het gebouw in 1903 verlaten om zich te vestigen in het voor hen gebouwde klooster, werd er een zagerij in ondergebracht.

De kern van het gebouw dateert waarschijnlijk uit de eerste helft van de 19de eeuw, zie Atlas van de Buurtwegen (1844); het was toen een vrijwel rechthoekige constructie. Thans L-vormig gebouw met cottage allures, gemarkeerd door een vierkant torentje met portaal in de oksel; aanbouwsels tegen de achtergevel en erkers in de zijgevels.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken; tentdak op het torentje. De puntgevel over het rechter gedeelte van de achtergevel, en de zijgevels zijn afgewerkt met "traditionele" aandaken en vlechtingen. Getoogde, bakstenen vensters met houten roedeverdeling.

• PLUYMERS L., Schoolstrijd te Heks 1879-1890, in Limburg, 72, 1993, p. 103-106.

Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Schlusmans, Frieda