Gesloten hoeve

Belangrijke, gesloten hoeve, één van de grote hoeven van het dorp, die reeds op de Ferrariskaart (1771-77) als dusdanig staan weergegeven.

De hoeve behield elementen van twee bouwcampagnes: het oudste gedeelte, het woonhuis met aansluitende stal en bakhuis aan straatzijde, uit het derde kwart van de 17de eeuw; de stallen, schuur en inrijpoort van 1885; in deze periode werd ook het woonhuis verbouwd.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), rondom het rechthoekig erf. Inrijpoort onder zadeldakje; rondboogpoort in een hardstenen omlijsting, met negblokken in regelmatig verband aan de boog; op deze boog het opschrift: JEAN M.R./ KNAPEN/ [?]SEPTEMBRE/ 1885/ CAROLINE N.J./ HENCKAERTS. De links aansluitende stal heeft een 17de-eeuwse kern, te oordelen naar de behouden plint van gepikte silex. De muuropeningen werden gewijzigd.

Ten noordwesten van het erf, woonhuis (nok loodrecht op de straat) uit het derde kwart van de 17de eeuw, vijf traveeën en thans twee bouwlagen; verhoogd in 1885. Gepikte silex plint aan straatzijde; aan erfzijde een kalkstenen plint. De benedenvensters waren oorspronkelijk kruiskozijnen, confer de verankerde latei van het linkervenster; thans zijn alle vensters rechthoekig in een hardstenen omlijsting, met hergebruik van ouder materiaal. Gelijkaardige deur. De zijgevel aan straatzijde is voorzien van dezelfde vensters. De onderkeldering is hier zichtbaar in de kalkstenen keldergaten (17de eeuw). Zijgevels met aandak en vlechtingen.

Stallen naast het woonhuis en ten noordoosten van het erf van 1885, voorzien van rechthoekige deuren in een vlakke, hardstenen omlijsting, en zoldervensters met hardstenen lekdrempel.

Langsschuur ten zuidoosten van het erf, eveneens van 1885. Een deur van het hoger beschreven type, en twee kleine vensters met hardstenen latei en lekdrempel in de gevel aan erfzijde. Schuurpoort in de zijgevel aan straatzijde, confer inrijpoort; drie ronde uilengaten.

Monumentaal bakhuis uit het derde kwart van de 17de eeuw aan straatzijde, achter het woonhuis. Het was voorheen met het woonhuis verbonden (Atlas van de Buurtwegen, 1843). Twee traveeën en twee bouwlagen. Hoge silex en bakstenen plint. Rest van een kalkstenen hoekband. In de gevel aan straatzijde, een rechthoekige deur in hardstenen omlijsting en twee kleine vensters in een kalkstenen omlijsting, hergebruikt 17de-eeuws materiaal. Aan erfzijde, een rechthoekige deur in een kalkstenen omlijsting, met negblokken in onregelmatig verband; hergebruikt materiaal; dit geldt ook voor het kleine venster. Het interieur met de grote bakoven bleef intact bewaard.

Auteurs:  Schlusmans, Frieda