Parochiekerk Sint-Stephanus met kerkhof

Tekst van Parochiekerk Sint-Stephanus met kerkhof (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32066)

Historiek

De oude kerk, waarschijnlijk nog het romaanse gebouw, wordt in 1712 vermeld als in zeer slechte staat. Ze was tijdens de eind 17de-eeuwse oorlogen van Lodewijk XIV geplunderd. In 1727-28 wordt de huidige kerk gebouwd door de abdij van Averbode, eigenaar van het patronaatsrecht en de tienden van de kerk.

Beschrijving

Sobere, classicistisch-barokke zaalkerk, gelegen op een hoogte, binnen het ommuurde kerkhof. De plattegrond beschrijft een schip van drie traveeën met uitgebouwde westtoren, en een koor met driezijdige sluiting met aangebouwde sacristie tegen de oostgevel.

Bakstenen gebouw, nog gedeeltelijk op een silexplint met hoekbanden van kalksteen, mogelijk restend van de oorspronkelijke kerk. Bakstenen dropmotief onder de dakranden van schip, koor en toren; het koor heeft op de hoeken baksteenpilasters. Het schip is voorzien van getoogde vensters in een kalkstenen omlijsting met negblokken in regelmatig verband; hanekamvormige latei.

De toren heeft in de westgevel een getoogde portaal in een rechthoekige, geprofileerde kalkstenen omlijsting met twee negblokken en neuten. Erboven het wapenschild van de bouwheer, abt Frederic Van de Panhuysen. Hierboven een venster van het hoger beschreven type. In elke zijde een getoogd, bakstenen galmgat.

Bepleisterd interieur. Vlakke zoldering, voorzien van sober stucwerk.

Mobilair

Schilderij met voorstelling van de marteldood van Sint-Stephanus (17de eeuw); schilderij op doek met voorstelling van de Aanbidding der Wijzen (17de eeuw). Beeld van Sint-Stefanus, gepolychromeerd hout, laatgotisch, Luiks (circa 1530). Altaar met paneel met Lam Gods, eik (eerste helft 19de eeuw); communiebank, thans achteraan in de kerk, eik (18de eeuw); preekstoel, eik (circa 1625, gerestaureerd circa 1955); biechtstoel, eik (eerste helft 19de eeuw). Doopvont, kalksteen (eerste helft 18de eeuw).

Grafsteen van Jean de Montferrant (+ 1672) met blazoen en vier kwartieren; grafsteen van Vannes, meier van Batsheers (+ 1636) en zijn echtgenote Catharina Boux, met alliantiewapen.

Kerkhof

Op het kerkhof een aantal smeed- en gietijzeren grafkruisen; grafkruis van Paulus Wauters (+ 16..); klein, kalkstenen grafkruis zonder opschrift; klein, kalkstenen grafkruis met crucifix en wapenschild, en vrijwel onleesbaar opschrift (+ 1616).

• Laat-gotische beeldsnijkunst uit Limburg en Grensland, Sint-Truiden, 1990, nummer 252.
  • SIMENON G., Geschiedenis der voormalige heerlijkheid Vlijtingen, Maastricht, 1901, p. 36-38.

Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Schlusmans, Frieda