L-vormige hoeve

L-vormige hoeve, op de Ferrariskaart (1771-77) aangeduid als U-vormig, in de Atlas van de Buurtwegen (1843). als L-vormig.

De kern van het woonhuis klimt op tot 18de eeuw; de ordonnantie werd gewijzigd in het eerste kwart van de 19de eeuw, de dakhelling werd verlaagd; de haakse stal dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Woonhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeƫn en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat). Bakstenen gebouw, gedeeltelijk gecementeerd, op sterk verhoogde begane grond. Smeedijzeren ankers met krullen in de zijgevel aan straatzijde. Rechthoekige vensters in een kalkstenen omlijsting van hergebruikt materiaal; sponningbeloop; voorheen beluikt; gelijkaardige, kleine bovenvensters. Rechthoekige deur in een kalkstenen omlijsting met dito tussendorpel; de deur van nummer 30 werd in de zijgevel toegevoegd.

Haakse stal, achteraan het erf. Bakstenen gebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen) met gewijzigde muuropeningen op de twee zolderluiken na. Het aansluitende stalgedeelte is volledig aangepast.

Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Schlusmans, Frieda