U-vormige hoeve

U-vormige hoeve van circa 1775, in deze vorm aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1843). Bakstenen gebouwen met gecementeerde voorgevels onder zadeldaken (Vlaamse pannen), rondom een rechthoekig erf met mestvaalt, de open zijde naar de straat toe en hier afgesloten door een lage muur met ijzeren hek. Smeedijzeren ankers met krullen.

Woonhuis achteraan het erf. Dubbelhuis van drie traveeƫn en anderhalve bouwlaag. Getoogd venster in een kalkstenen omlijsting met sponningbeloop en sluitsteen, voorheen beluikt; het tweede benedenvenster werd vergroot; kleine, rechthoekige zoldervensters. Getoogde deur in een kalkstenen omlijsting op neuten, met sluitsteen en kalkstenen tusseldorpel, en getralied bovenlicht. De rechtertravee in dezelfde vleugel is een stal.

De haakse dienstgebouwen zijn stallen. De zijgevel van de linkervleugel is voorzien van twee 18de-eeuwse vensters van het hoger beschreven type; de overige muuropeningen, gecementeerd of onder houten latei, zijn recenter. Aangebouwde dienstgebouwen uit latere perioden.

Auteurs:  Schlusmans, Frieda