Gesloten hoeve Stasseynshuis

Tekst van Gesloten hoeve Stasseynshuis (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32040)

Belangrijke gesloten hoeve, reeds als gesloten aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1843). De kern dateert mogelijk uit de tweede helft van de 17de eeuw, doch de hoeve werd grondig herbouwd in 1766 en aangepast in de eerste helft van de 19de eeuw.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken, rondom een rechthoekig erf met mestvaalt vóór de stalvleugel.

Poortgebouw in de zuidvleugel aan straatzijde. Korfboogpoort (1766, confer schuurpoort) in een verankerde omlijsting van kalksteenblokken met negblokken in regelmatig verband; ontlastingsboog van een rollaag en een platte laag. Erboven een rechthoekig duifhuis (aangepast) met houten latei en onderdorpel. Gewijzigde, rechthoekige poortopening aan erfzijde. Rechterzijgevel met aandak.

Woonhuis in de westvleugel (nok loodrecht op de straat). Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen. Er ging een ouder gebouw aan vooraf, mogelijk uit de tweede helft van de 17de eeuw; dit was lager, wat blijkt uit de resten van de muurvlechtingen in de rechterzijgevel. De ordonnanties van de gevels dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw: rechthoekige muuropeningen in een vlakke, hardstenen omlijsting, mogelijk hergebruikt materiaal. In de zijgevel aan straatzijde een gevelsteen met opschrift: 1766/ ANNO; eronder een kalkstenen rondboognis.

In dezelfde vleugel, aansluitend bij het woonhuis, sterk gewijzigde stal (verlaagd). Van de oorspronkelijke 18de - of eerste helft 19de-eeuwse ordonnantie resten de eerste twee traveeën, voorzien van een rechthoekige deur en twee getraliede vensters in een kalkstenen omlijsting; de overige muuropingen zijn recent.

Stal in de oostvleugel. Kalkstenen hoekband in regelmatig verband in de zijgevel aan straatzijde. Gewijzigde ordonnantie; de deuren dateren uit de eerste helft van de 19de eeuw: rechthoekig in een kalkstenen omlijsting; de overige muuropeningen zijn recenter. De zijgevel aan straatzijde is voorzien van een aandak met vlechtingen en bolbekroning.

Stal in de zuidvleugel, aansluitend bij het poortgebouw. Rechthoekige muuropeningen uit de eerste helft van de 19de eeuw in een omlijsting van hergebruikt, kalkstenen materiaal; zolderluik in houten omlijsting.

Dwarsschuur in de noordvleugel, achteraan het erf. Rondboogpoort in een omlijsting van kalksteenblokken met negblokken in regelmatig verband, verankerd door middel van jaarankers: 1766; ontlastingsboog van een rollaag en een platte laag. Twee gedichte eerste helft 19de-eeuwse deuren in een vlakke, hardstenen omlijsting. Zijgevels met aandaken en vlechtingen, voorzien van een kalkstenen bolbekroning; in elke gevel drie ronde uilengaten in een vierkante, kalkstenen omlijsting.

Auteurs:  Schlusmans, Frieda