Fonteinhof

Herenhoeve met kern uit 17de eeuw en latere aanpassingen. Op de Ferrariskaart (1771-77) afgebeeld als een gesloten geheel, volledig omgracht en bereikbaar langs een dreef. In de Atlas van de Buurtwegen (1844) is het erf in de noordoosthoek gedeeltelijk opengewerkt. De Lindedreef, verbinding tussen het Fonteinhof en de kerk, is nog steeds bewaard; de gracht bleef bewaard, maar staat thans droog. In 1940 is hier de fruitsap-productie van Looza begonnen.

De gebouwen liggen rond een rechthoekig erf met centraal de voormalige mestvaalt. Het bakstenen woongedeelte in de noordoosthoek heeft een 17de-eeuwse kern: twee traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak tussen aandaken met vlechtingen (Vlaamse pannen); sterk verhoogde begane grond; muuropeningen in hardstenen omlijsting uit midden 19de eeuw. Aan de buitenzijde is er een houten, met bakstenen ingevulde erker uit eerste kwart 20ste eeuw als sas tussen twee vleugels. Verbouwing en uitbreiding van circa 1965.

Bakstenen poortgebouw onder mansardedak (leien); 17de-eeuwse kern met aanpassingen uit de 18de eeuw; naar verluidt bevindt zich in de kelder een jaarsteen, afkomstig van het poortgebouw, met datum 1746, volgens andere bronnen 1729. Aan de voor- en achterzijde telkens twee vensters in geblokte, kalkstenen omlijsting; het bovenste met hanenkammotief in de latei. Aan de veldzijde, een kalkstenen rondboogpoort in een ingediepte, rechthoekige omlijsting; verankerd. Aan de erfzijde een bakstenen korfboogpoort met posten van kalkstenen blokken. Verschillende bouwnaden; S-vormige ankers. In de noordelijke vleugel de pachterwoning; zes traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen); linkerzijgevel met aandak en vlechtingen. S-vormige ankers uit de 17de eeuw. Houten laadvenster; andere muuropeningen in gecementeerde omlijsting. Aan de veldzijde zijn er ook ankers (17de eeuw), zowel S-vormige als met krullen; een gedichte rondboogdeur in een omlijsting van kalkstenen blokken.

De bedrijfsgebouwen liggen aan drie zijden van het erf. In de westelijke vleugel de voormalige stallen, gedeeltelijk in vakwerk met bakstenen vullingen; verhoogde bakstenen stoel; recente muuropeningen. Bakstenen stalgedeelte uit tweede helft 19de eeuw; getoogde muuropeningen in bakstenen omlijsting; recente poort onder metalen latei. Aan de zuidzijde, een losstaande dwarsschuur in baksteen onder zadeldak. Op de sluitsteen van de thans gedichte korfboogpoort het opschrift ANNO 1914.

In de oostelijke vleugel, de voormalige varkensstallen uit tweede helft 19de eeuw met latere verbouwingen.

Auteurs:  Schlusmans, Frieda