Kanunnikenhuis

Restauratie in het begin van de jaren 1990 naar ontwerp van J.P. Vandeplas (Tongeren). Herenhuis uit tweede helft 17de eeuw, gelegen aan een voorheen gesloten binnenplaats, toegankelijk via de bewaarde inrijpoort, getoogd in een rechthoekige kalkstenen omlijsting met sluitsteen en negblokken; aansluitend bij dit poortgebouw bevond zich een dienstgebouw (schuur?), waarvan alleen de straatmuur bewaard bleef, die in de jaren 1980 verdween (zie tekening van Remacle Le Loup, 1738).

Het woonhuis bestaat uit een langgestrekte vleugel van vijf traveeƫn en twee bouwlagen onder zadeldak (voorheen Vlaamse pannen, thans leien), met in de middentravee een half ingebouwde toren van twee en een halve bouwlaag met houten bovenbouw, bekleed met leien, onder klokvormige bedaking (leien). Plint van silex. Mergelstenen banden ter hoogte van de tussendorpels van de voormalige kruiskozijnen; mergelstenen hoekbanden; mergelstenen waterlijsten. Smeedijzeren ankers. Mergelstenen kroonlijst op ojiefvormige consoles. Rechthoekige kruiskozijnen in een kalkstenen omlijsting met negblokken, waaruit in de eerste helft van de 19de eeuw de kruisen werden verwijderd; het benedengedeelte heeft een sponningbeloop en was voorheen beluikt; links, naast de toren, twee behouden kloosterkozijnen van hetzelfde type. De rechthoekige deur in kalkstenen omlijsting in de toren, en het venster erboven dateren uit de eerste helft van de 19de eeuw. In de zijgevel van de toren een gedichte rondboogdeur in een rechthoekige, kalkstenen omlijsting met negblokken (17de eeuw). De achtergevel is voorzien van vensters van hetzelfde type als de voorgevel. Krulgevels als zijgevels.

Interieur: de vertrekken zijn geschikt aan weerszijden van een centrale gang; trap, eik (18de eeuw); deuren (18de eeuw); schouwen uit de 17de, laatste kwart 18de en tweede helft 19de eeuw.

Rechts, aansluitend bij het woonhuis, dienstgedeelte van een travee onder zadeldak, voorzien van mergelstenen hoekbanden; getoogde bakstenen poort uit tweede helft 19de eeuw. Haaks op dit gedeelte, voormalige dwarsschuur in stijl- en regelwerk, voorheen met bakstenen vullingen, thans gerestaureerd met recente vullingen, onder zadeldak. De zijgevel aan straatzijde is versteend, en voorzien van een rondboogvenster in een rechthoekige, kalkstenen omlijsting met sluitsteen.

Auteurs:  Schlusmans, Frieda