Restant gesloten hoeve

Tekst van Restant gesloten hoeve (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31725)

Voorheen gesloten hoeve, zie Atlas van de Buurtwegen (1844), thans L-vormig; reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) als tweeledig. Woonhuis uit eerste helft 19de eeuw, mogelijk 18de-eeuws (tweede helft); vleugel aan straatzijde uit eerste helft 19de eeuw; de overige gebouwen zijn verdwenen. Stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen op recente bakstenen stoel. Zadeldaken (Vlaamse pannen). Lage poort in de vleugel aan straatzijde. Woonhuis ten noordwesten, nok loodrecht op de straat. Enkelhuis van vier traveeƫn en anderhalve bouwlaag. Twee beluikte vensters en een woonhuisdeur. Traditionele binnenindeling met woonkeuken en kamer aaneengeschakeld aan dezelfde zijde van de ingang. Vergroting naar achteren toe; achtergevel met bakstenen vullingen en kleine vensters in houten kozijn. Aangebouwde travee onder lessenaarsdak tegen de linkerzijgevel. Rechts van het woonhuis een overdekte doorgang naar de velden. De vleugel aan straatzijde omvat een stal ten noorden van de ingang, en een dwarsschuur ten zuiden ervan. Schuurpoort in de gevel aan straatzijde.


Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Restant gesloten hoeve [online], https://id.erfgoed.net/teksten/31725 (geraadpleegd op ).