Semi-gesloten hoeve

Hoeve met losstaande bestanddelen, ontstaan uit een L-vormige hoeve, reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1844). Deze oude kern is het huidige woonhuis en de schuur, beide dateren uit het laatste kwart van de 18de eeuw - eerste kwart van de 19de eeuw; stallen uit de tweede helft van de 19de eeuw; twee recente dienstgebouwen aan de overzijde van de oprit. De hoeve ligt vlak bij de Herk, een eind verwijderd van de straat en er door vermelde oprit mee verbonden. Gebouwen gelegen rondom een rechthoekig, gedeeltelijk gekasseid erf met centrale mestvaalt, en afgesloten door een ijzeren hek tussen twee muren, tussen de gebouwen aan de oostzijde van het erf. Stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen. Ten noorden van het erf, woonhuis en stal in één gebouw van zes traveeën onder zadeldak. Lage bakstenen stoel en gepikte plint. Twee aangepaste vensters en twee mogelijk oorspronkelijke deuren. Twee oorspronkelijke, kleine vensters en twee recente vensters in de achtergevel. Aangebouwde travee onder lessenaarsdak tegen de linkerzijgevel, voorzien van een bolkozijn; kunstleien beschieting van de geveltop. De haaks op het woonhuis geplaatste dwarsschuur rest eveneens van de oude kern: vijf traveeën onder zadeldak (gedeeltelijk Vlaamse, gedeeltelijk mechanische pannen). Vergroting onder aansluitend schilddak naar achteren toe. Lage, bakstenen stoel. Versteende achtergevel en zuidelijke zijgevel; kunstleien beschieting van beide zijgevels. Ten westen, haaks aansluitend op het woonhuis, lage varkensstal van zeven traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Drie zolderluiken en zes deuren, waarvan vijf halfdeuren. Aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen de voorgevel. Ten zuiden, hoge stal met tast, van vier traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Stijl- en regelwerk met deels bakstenen, deels lemen vullingen op een verhoogde, bakstenen stoel. Een zolderluik en een halfdeur. Poort in de versteende linkerzijgevel, die van een pannen beschieting is voorzien. Waterput ten oosten, buiten het erf.

Auteurs:  Schlusmans, Frieda