Pastorie

Tekst van Pastorie Sint-Margarethaparochie met tuin (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/316)

Bulle van oprichting van 1767, ter vervanging van een oudere, bouwvallige pastorie. Inplanting met voortuintje en ruime achtertuin met treurwilg, eikenboom en beuken. Half afgebroken ommuring overlopend in dienstgebouw, met resterende bakstenen pijlers en hek. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder gebogen zadeldak (nok parallel aan de straat, roofing en kunstleien). Bakstenen lijstgevel en gecementeerde plint. Steekboogvensters in vlakke arduinen omlijstingen, beneden beluikt. Steekboogdeur met bovenlicht in een geprofileerde arduinen omlijsting met gestrekte tussendorpel. Kwartholle pleisteren daklijst. Identieke achtergevel met gepikte plint. Rechter zijgevel met zandstenen kozijnen (hergebruikt materiaal), verdoken in de bekleding van kunstleien. Linker zijgevel met twee steekboogvensters en oculus in omlijsting van gesinterde baksteentjes. Lage aanbouw links onder half tentdakje. Interieur met rococoschoorstenen en stucplafond.

Auteurs:  d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle