Wederopbouwhoeve

Tekst van Wederopbouwhoeve Oost-Bellegoed (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30592)

Zogenaamd “Oost-Bellegoed”, zie opschrift op uithangbord en wapenschild boven inrijpoort. Historische, oorspronkelijk omwalde hoeve, zie aanduiding op Ferrariskaart (1771-1778). Samen met Zuid-, Noord- en West-Bellegoed, gelegen te (groot) Ieper, voormalig pachtgoed van de familie Belle, vooraanstaande Ieperse patriciërs, zie tevens het Bellegodshuis; alle thans eigendom van het O.C.M.W.

Kwaliteitsvolle wederopbouwarchitectuur teruggaand op de regionale hoevebouw, zie:

Opstelling: lage bestanddelen, semigesloten opgesteld rondom een deels begrind, deels gekasseid erf; toegankelijk via inrijpoort; boerenhuis, twee stalvleugels, schuurvleugel, en dwarsschuur, respectievelijk ten zuiden, ten zuidwesten, ten westen, ten oosten en ten noorden.

Aanplantingen: siertuin voor het boerenhuis; boomgaard ten noordwesten.

Materialen: verankerde rode baksteen; mechanische pannen voor zadeldaken op houten modillons, onderbroken door dakvensters en door luifel boven de schuurpoort; leien zadeldak bekroond met houten dakruiter, waarop koperen haan, boven inrijpoort; door middel van rollaag gemarkeerde plinten; deels bewaarde bakstenen onderdorpels, echter grotendeels aangepaste muuropeningen; ijzeren I-balken boven wagenhuispoorten.

Streekeigen bouwelementen: schuurgevels geritmeerd door middel van lisenen; schuurzijgevel uitziend op de straat, afgewerkt met overkragend rondboogfries; hoeksteunberen ter onderstutting van wagenhuis.

Indeling: boerenhuis van oorspronkelijk drie traveeën en twee opkamertraveeën, rechthoekige kelderopening, en rechts aanleunende poorttravee. Rechts aanleunend nutsgebouw oorspronkelijk bestaande uit zogenaamde zomerkeuken, bakhuis en varkensstal. Stalvleugel bestaande uit paarden-, koe- en varkensstal, voederhok en privaat; vierledig wagenhuis onder schilddak; schuurvleugel met oorspronkelijk wagenhuis, thans smidse links en aardappelkelder rechts.

Recente betonnen loods ten noorden.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine