Irish House Cemetery

Britse militaire begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen op twee kilometer ten oosten van de kerk van Kemmel.

Irish House Cemetery is genoemd naar een nabijgelegen boerderij, die nu verdwenen is. De begraafplaats werd gestart in juni 1917 (Mijnenslag) door de ‘16th (Irish) Division’ en werd sindsdien periodiek gebruikt tot september 1918, behalve dan de periode tijdens de Duitse bezetting van de regio tussen april en augustus 1918. In rij A liggen de graven van 33 officieren en manschappen van de ‘1st Gordon Highlanders’, allen omgekomen in december 1914 tijdens een aanval van de ‘3rd Division’ tegen de Duitse linies bij ‘Petit Bois’ (Wijtschate) en hier herbegraven door de ‘11th Royal Irish Rifles’ in juni 1917. Dertig van hen liggen naamloos onder één grafsteen.

In het totaal liggen er 103 doden uit het Verenigd Koninkrijk, waarvan er 40 niet geïdentificeerd konden worden, evenals 14 Australiërs en 4 onbekende Duitsers, die begraven liggen onder één grafsteen. Er is één ‘special memorial’ voor een Australiër waarvan aangenomen wordt dat hij onder een naamloze grafsteen ligt. De begraafplaats is ontworpen door W.H. Cowlishaw.

Irish House Cemetery is een kleine, rechthoekige begraafplaats, met een oppervlakte van ca. 570m². Het terrein van de begraafplaats wordt omgeven door een lage, donkere natuurstenen muur, afgedekt met rechtopstaande natuurstenen. In deze muur zijn kleine bloembakken verwerkt. Bij de toegang, die afgesloten is met een smeedijzeren hekken, bevinden zich het registerkastje en de metalen infoplaat op een lage, schuine tafel. Tegen de westelijke muur is een zitbank uitgebouwd met erboven de tekst van de landplaten. Het ‘Cross of Sacrifice’ (type A1) is op een platform met treden geplaatst tegen de oostelijke muur van de begraafplaats. De grafstenen maken deel uit van één perk en zijn vrij regelmatig geschikt. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en twee esdoorns.

• Scott Michael 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk.
  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website)

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002411, Britse militaire begraafplaatsen te Heuvelland (DECOODT H., 2009)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore