Burgerhuis door een jaarsteen in de achtergevel gedateerd "AO /1769(?)", gelegen aan het begin van de Waversesteenweg ten zuiden van het Just. Lipsiusplein.

Op het primitief kadaster (circa 1825) was de woning op deze locatie in handen van Emmanuël 't Kint. In 1865, in eigendom van burgemeester Ferdinand Maria Vandevelde, werd er evenwijdig met de woning in de tuin een bijgebouw geregistreerd, dat bij een volgende mutatie in 1913 weer verdween. Op hetzelfde ogenblik werd er ten zuiden een nieuw bijgebouw opgetrokken op het einde van de kleine steeg voor nummer 4A en een serre (vandaag vervallen).

Burgerwoning van vier traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (kunstleien), voorzien van twee dakkapellen. Gecementeerde en beschilderde voorgevel met rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempels, beluikt op de begane grond en met een geriemde stucomlijsting en uitgewerkte sluitsteen op de verdieping. Spiegelboogdeur in een blauwe hardstenen omlijsting voorzien van imposten, sluitsteen en een waterlijst met gestrekte uiteinden. Bewaarde trekbel. Gecementeerde achtergevel voorzien van schijnvoegen en een gevelsteen "AO /1769(?)". Volgens de inventaris van 1975 was er toen nog een rondboogdeur met imposten en sluitsteen.

Gecementeerde zijgevel en in het verlengde een witgeschilderde bakstenen omheiningsmuur voorzien van een deurtje met zandstenen stijlen en ijzeren latei. De tuin loopt tot aan de J. Bt. Dekeyserstraat en is daar afgesloten door een bakstenen muur met poort tussen bakstenen pijlers met bekroning.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Primitief kadaster Overijse, afdeling VI (Overijse), sectie L, circa 1825.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, afdeling VI (Overijse),  1865/50 en 1913/145.

Auteurs:  Verwinnen, Katrien