Tekst van Hoeve met hopast en hopmagazijn (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31246)

Aan de weg gelegen hoeve met losse bestanddelen, uit de tweede helft van de 19de eeuw en de 20ste eeuw. Landbouwuitbating voornamelijk gericht op de hopteelt, te zien aan de omgevende hopvelden en de grote hopast ten noorden van het boerenburgerhuis. Laatstgenoemde heeft een voortuintje voorzien van een gietijzeren toegangshek. Aan de straatoverzijde liggen de stal- én schuurvleugel.

Boerenburgerwoning van het dubbelhuistype met vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, mechanische pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Gecementeerde lijstgevel met schijnvoegen op plint verlevendigd met rustica. Twee getraliede rechthoekige kelderopeningen links. De getoogde muuropeningen zijn opgenomen in een geriemde omlijsting met sluitsteen; doorgetrokken onderdorpels. Geprofileerde kroonlijst waartegen twee muurankers. Bakstenen rechter zijpuntgevel: beluikt benedenvenster en twee ophaaldeuren waarvan een met radverdeling. Een klein aanbouwsel verbindt de achtergevel met de hopast.

Verankerde bakstenen hopast van twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (nokrichting parallel aan het boerenhuis, mechanische pannen) met twee gekken. Volgens de bouwnaden ging het oorspronkelijk om twee bouwlagen onder geknikt zadeldak, doch het geheel werd verhoogd met een halve bouwlaag in 1926, te zien aan het jaartal van uitstekende baksteenkoppen in de rechter zijpuntgevel. Rechthoekige en licht getoogde vensters. Twee gesuperposeerde ophaaldeuren, de bovenste in de vorm van een dakvenster met windkast ter bescherming van de hijsinrichting. Twee rechthoekige poorten, onder meer een dichtgemetselde. De tegen de achtergevel aanleunende, recentere loods van beton herbergt onder meer de hopplukmachine.

Lage stal- en schuurvleugel onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, mechanische pannen), uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Ophaaldeur in de vorm van een dakvenster. Schuifpoort. Voorts aangepaste muuropeningen.

Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine