Hopmagazijn

Tekst van Hopmagazijn en Concert Hall Talbot House (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31181)

Gasthuisstraat 47 en Pottestraat nummer 5-7: voormalig hopmagazijn uit de 19de eeuw, heden garage. Grosso modo L-vormig gebouw: haaks linker gedeelte met de ast, van één travee en twee en een halve bouwlaag onder schilddak (nok loodrecht op de straat, pannen) + rechter gedeelte van twee bouwlagen onder onderbroken zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen), met respectievelijk van links naar rechts: stapel- en weeggebouw van vier traveeën en lagere bijbouw van twee traveeën. Verankerde baksteenbouw. Lijstgevel, links okergeel - en rechts witgeschilderd; stapel- en weeggedeelte, op de bovenverdieping gemarkeerd door twee centrale lisenen overkragend op de borstwering, en afgelijnd met overhoekse en dubbele muizentand. Getoogde en rechthoekige vensters onder meer laadvenster (tweede bouwlaag) onder ijzeren I-balk waarboven houten luifel; ook soortgelijk dakvenster met houten windas. Halfrond venster op de halve bouwlaag. Links, rechthoekige poort onder twee gesuperposeerde ijzeren I-balken, waarvan de bovenste met rozetvormige bevestigingsbouten. In het midden, twee deels dichtgemetselde korfboogpoorten. Voorts, sporen van dichtgemetselde muuropeningen.

Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine