Hoevetje met losse bestanddelen

Gerestaureerd hoevetje uit het laatste kwart van de 18de eeuw-eerste kwart van de 19de eeuw. Heden heeft het vooral een woonfunctie. Het is gelegen vóór een lage, aflopende helling van waar men een mooi perspectief op de streek heeft. Losse, lage bestanddelen van stijl- en regelwerk zijn gegroepeerd rondom een met gras begroeid erf; stoepen, gekasseid bij het boerenhuis, van baksteen bij de stal en de hopast. Een omhaagde moestuin bevindt zich achter het boerenhuis. Een nieuw aangelegde boomgaard achter de dwarsschuur. Ten noorden ligt een onverharde oprit; de erftoegang heeft een nieuw houten toegangshek draaiend op een wiel.

Ten noordwesten van het erf: voormalig boerenhuis - heden woonhuis - van zes traveeën waarvan oorspronkelijk een paardenstaltravee links + een opkamertravee rechts onder schilddak (stro) met overstekende dakrand (Vlaamse pannen) op houten modillons en twee klimmende dakkapellen. Het dateert uit het laatste kwart van de 18de eeuw met aanpassingen uit de 19de eeuw, en werd gerestaureerd in de jaren 1970. Stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen (opnieuw gevoegd) op bakstenen voeting met getrapte belijning links. Grosso modo behouden opkamervenster: houten kruiskozijn met ankerbalk, kleine roedeverdeling, houten spijlen, en een beluikt benedenvak. Voorts 19de-eeuws houtwerk: beluikte rechthoekige kozijnvensters met kruis- en grote roedeverdeling; erboven links en rechts, twee regels met uitstekende ankerbalk die verwijzen naar de oorspronkelijke vensterindeling. Twee rechthoekige kozijndeuren: rechts, een bovendorpel met accoladebogige versiering (laatste kwart van de 18de eeuw ?). Rechter zijgevel: witgekalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen. Laag bakstenen aanbouwsel onder lessenaarsdak (Vlaamse pannen), tegen de achtergevel.

Ten westen: kleine stal van witgekalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen onder een overstekend zadeldak (nokrichting parallel aan het boerenhuis, Vlaamse pannen), uit het eerste kwart van de 19de eeuw (?). Gekoppelde staldeuren.

Ten noordoosten: dwarsschuur onder zadeldak (nokrichting loodrecht op het boerenhuis, Vlaamse pannen + stro), uit het eerste kwart van de 19de eeuw (?). Ordonnantie: stal + dorsvloer + wagenhuis. Stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen; wagenhuis met horizontale plankenbeschieting; versteend stalgedeelte.

Ten zuidoosten: voormalige hopast (eerste kwart van de 19de eeuw?) onder zadeldak (nokrichting parallel aan het boerenhuis, stro) met overstekende dakrand (Vlaamse pannen) op houten modillons; de vorstkam is begroeid met huislook. Stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen op bakstenen voeting; een lager ovengedeelte (bakhuis) van baksteen bevindt zich tegen de rechter zijgevel.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine