Talbot House met tuin

'Talbot House', zie het uithangbord met opschrift 'Talbot House 1915- ?. Every-Man's Club.'

Herenhuis met second-empire-inslag, uit het derde kwart van de 19de eeuw. Naar verluidt werd het gebouwd in 1875 door een hophandelaar. Vanaf eind 1915 fungeerde het huis als soldatenclub opgericht door de Britse aalmoezeniers Neville Talbot en P.B. Clayton, en genoemd naar de jong gesneuvelde broer van de eerstgenoemde. Na de Eerste Wereldoorlog groeide deze uit tot de internationale Toc H-beweging (Toc H: soldatenjargon voor de initialen van Talbot House). De doelstellingen hiervan waren kameraadschap en beleving van het Christendom, gesymboliseerd door de brandende olielamp of 'Lamp of Maintenance'. In 1929 werd het huis aangekocht door Lord Wakefield of Hyte, die het aan de Toc H-beweging schonk. Talbot House bleef een internationale ontmoetingsplaats. Heden zijn er echter problemen omtrent een alternatieve functie door het steeds afnemend aantal oud-strijders.

Dubbelhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met kunstleien (nokrichting parallel aan de straat). Uitzicht uit het derde kwart van de 19de eeuw, echter mogelijk met oudere kern van 1798 volgens resterende cijfers 98 van lichtere bakstenen opgenomen in het metselverband van de linker zijgevel. Gecementeerde lijstgevel op arduinen plint. Horizontale gevelgeleding door middel van sokkelvormende begane grond met imitatiebanden, doorgetrokken arduinen lekdrempels op versierde consooltjes onder de bovenvensters, en gevelbekroning bestaande uit gelede architraaf, fries met trigliefen waartussen afwisselend leeuwenkop, masker en rozet, en houten gootlijst op klossen waartussen rozetten. Rechthoekige muuropeningen. Benedenvensters met persiennes. Bovenvensters opgenomen in geriemde omlijsting met oren en uitgewerkte sluitsteen onder festoenen met masker. Arduinen, geprofileerde poortomlijsting op neuten. Houten, deels beglaasde vleugeldeur met gietijzeren, fraai gestileerde hekken; bronzen deurringen. Vlak gehouden, bakstenen achtergevel uitziend op de beboomde tuin; aanleunende veranda. Halfronde zoldervensters met radverdeling, in de zijgevels.

Behouden interieur. Salon en hal met rijk versierd stucplafond voorzien van bloem- en bladranken; aansluitende geschilderde versiering voor de salondeuren met deurstuk. Marmeren schoorsteenmantels. Houten balustertrap; trappaal versierd met rankwerk. Rondboognis met schelpvulling, tussen muurkasten in de trapmuur (neo-Lodewijkstijlen). Zolder met schaargebint ingericht tot kapel, 'The Upper Room'.

• LEEUWERCK E. 1975: Poperinge "De Wieg van de Toc H-beweging". Diamanten Jubileum 1915-1975, Aan de Schreve V.2, speciaal nr. Toc H-beweging.
  • TILLIE W. 1975: Historische gevels en gebouwen. Monumentenjaar 1975, Poperinge, 60-61.

Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine