Parochiekerk Sint-Jozef

Grote neogotische kruisbasiliek, centraal ingeplant op de westzijde van de Esplanade; erkend als bijkomende parochiekerk voor de nieuwe wijk vanaf 1873. Eerste steenlegging in 1868; voorontwerp door architect Joostens; aangepast en uitgevoerd ontwerp door architect Modeste De Noyette. Kerkwijding, 1891. Doopkapel van 1893-1899; afwerking van westgevel en toren, 1901-1908. De plattegrond omschrijft: een westtoren, een driebeukig schip van zes traveeën, een uitspringend transept, een koor van twee rechte traveeën en vijfzijdige koorsluiting, noordelijke sacristie en zuidelijke kapel in het oksel van transept en koor, noordelijke doopkapel.

Baksteenbouw; schip, koor en transept onder zadeldaken (leien), zijbeuken onder lessenaarsdaken. Ingebouwde vierkante westtoren met vijf geledingen, naar boven toe verslankend en telkens gestut door middel van op elkaar gestelde hoeksteunberen die vanaf het derde register telkens uitlopen op pinakels; vijfde geleding overgaand naar zeshoek als basis voor de hoge naaldspits. Verdiept spitsboogvormig portaal onder een breed westelijk venster met zelfde tracé. Gekoppelde lancetvensters op de torenverdieping. Aanleunende, lagere zijkapellen onder haaks op toren gerichte zadeldaken die aldus een soort van bescheiden westelijk blok vormen. Zijgevels en koor, gestut door steunberen, spitsboogvensters, koor met lancetvensters. Rijzig en goed belicht interieur met drieledige opstand in middenbeuk: spitsboogarcaden op zuilen op hoge octogonale sokkels, bladkapitelen, triforium en spitsboogvormige bovenlichten. Kruisriboverwelving met eenvoudige slotsteen. De kruising rust op gebundelde pijlers.

Meubilair: Neogotisch meubilair, voornamelijk naar ontwerp van architect De Noyette en beeldhouwer Rooms (1897 en volgende); eikenhouten lambrisering door Lens (1904 en volgende). Orgel van de gebroeders Vereecken.

Auteurs:  d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle