Fort van Kessel

Fort van Kessel, opgericht in 1909-1912 als onderdeel van de hoofdweerstandsstelling van de vesting Antwerpen. Betonnen pantserfort van de 2de orde met aangehechte reverscaponnière tussen de forten van Lier en Broechem met als bijkomende verdediging respectievelijk de Grote en de Kleine Nete-inundatiegebieden. De verdediging en de beschieting van het fort in 1914 betekende een kaalslag voor de omgeving.

In 1939 werd het fort aangepast en in het kader van de mobilisatie opnieuw ingeschakeld in de militaire verdediging, nadien oefenterrein. Aangekocht door de gemeente in 1973. Karakteristieke, grotendeels gecamoufleerde en omgrachte fortgebouwen met bewaard buitenglacis.

• THEEUWS B., Fort van Kessel toont geheimen, in Nieuwsblad, editie Antwerpen, 30 augustus 1996, 14.

Auteurs:  Steyaert, Rita