Molenaarswoning en molenromp van de Vermeulenmolen

Tekst van Molenaarswoning en molenromp van de Vermeulenmolen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30723)

Waarschijnlijk voormalig woonhuis van de molenaar, zie ligging links van de molen. Diephuis onder onderbroken zadeldak (mechanische pannen). Rode baksteenbouw. Historiserende wederopbouwarchitectuur, zie onder meer simili-natuurstenen aanzet- en sluitstenen van rondbogige muuropeningen.

Rechts ervan, molenromp op terp. Gedateerd 1843, door middel van gevelsteen in boogveld boven deur met opschrift: "G.L. VERMEULEN / SMAGGHE 1843". Stellingmolen; wiekenkruis voor de Eerste Wereldoorlog, circa 1909 uitgehaald. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt als observatiepost en daarom nog verhoogd. Molenromp van benedenverdieping en zes zolders. Rode baksteen; gebruik van gele bakstenen voor omlijsting van de licht getoogde vensters. Mechanische maalderij met onder andere dieselmotor, drie koppels stenen, buil, haverpletter.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine