Maedelstede

Tekst van Wederopbouwhoeve Madelstede met gedenkkapel en verlaten vooroorlogse site (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30637)

Zogenaamd "Maedelstede" "1921-1940", zie gevelsteen boven inrijpoort. Imposante hoeve naar ontwerp van architect C. Schmidt (Poperinge) van 1922. Analoge hoeven naar ontwerp van van zelfde architect te Voormezele, Kemmelseweg 66, Wijtschaatsestraat 27. Vooroorlogse hoeve, dieperin gelegen zie Vandermaelenkaart (1840-45).

Aansluitend bij de regionale hoevebouw zie, opstelling: lage bestanddelen semigesloten opgesteld rondom een erf (grind) met bakstenen, gekasseide en betegelde stoepen; ten westen, toegankelijk via een gekasseide erfoprit met korfbogige inrijpoort en dito voetgangersdoorgang, rechts ervan kapelletje; boerenhuis, ten westen; ten noorden, stalvleugel; ten zuiden, stalvleugel; ten oosten, dwarsschuur; centrale vaalt; aanplanting: beboomd siertuintje voor het boerenhuis, aan straatzijde afgezet met palmhaag; ten noorden, boomgaard met moestuin afgezet door middel van doornhaag; begroende straatgevel van boerenhuis; materialen: donkerrode baksteen, witgekalkt boven een gepikte plint aan erfgevelzijde van het boerenhuis, tevens gepikte onderdorpels, en dito aflijnende tandlijst bij stal- en dwarsschuur; pannen (mechanische) bedaking onder meer geknikt schilddak bij boerenhuis en voorts zadeldaken, met overstekende randen op houten modillons, onderbroken door klimmende dakvensters; gele baksteen voor strekken van korfbogige en rondbogige muuropeningen; voor kapelletje met leien bedaking; voor poortgebouw onder luifel van sprokkelhout; streekeigen bouwelementen: door middel van rollaag gemarkeerde plinten; centraal dakvenster met topgeveltje en houten oeils-de-boeuf aan straatgevelzijde van het boerenhuis; dakruiter; verdiepte muurvakken in zijgevels uitziend op straat; steunbeer ter onderstutting van het poortgebouw; indeling: boerenhuis (erfgevel) van zes traveeën en twee opkamertraveeën rechts met links aanleunend nutsgebouwtje bestaande uit washok en bakhuis; stalvleugel met onder meer paardenstal, kippenhok, zwijnenstal en voederkeuken; koe-, stier- en kalfstal met voederkeuken; dwarsschuur met aardappelkelder en wagenhuisgedeelte; overdekte vaalt van zes traveeën.

Meer uitgewerkt kapelletje geïnspireerd op de regionale 18de-eeuwse bouwtrant. Rechthoekig gebouwtje. Schoudergeveltje met inzwenkende top met overhoeks topstuk en bekronend ijzeren kruis, gecementeerd medaillon met opschrift: "Onze Lieve Vrouw van Vrede Bid Voor Ons", in de geveltop. Getoogde deuropening opgenomen in een omlijsting van vlakke pilasters op sokkel onder gebogen druiplijst en kroonlijst. Deels beglaasde kapeldeur met balustertjes en kleine roedeverdeling. Oeils-de-boeuf in de zijgevels. Arduinen zitbankje tegen rechter zijgevel.

Gecementeerd interieur. Bepleisterd spitstongewelf. Neogotisch houten altaar. Glasramen in zijgevels met voorstelling van rechts de hoeve, waarachter een vuurpoel (oorlogsdreiging), waarboven Onze-Lieve-Vrouw met kind, en links Onze-Lieve-Vrouw, twee soldaten beschermend in de loopgrachten aan de IJzer.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 4308.

Bron: DELEPIERE A.-M., HUYS M. & LION M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine