Bretoens oorlogsmonument

Tekst van Bretoens oorlogsgedenkteken Carrefour des Roses (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30629)

Bretoens oorlogsmonument, gelegen op de hoek bij de Poezelstraat. Begraasde en beboomde parterre, afgezet met haag, waarop een 16de-eeuwse calvarie van roze graniet, afkomstig uit Louargat; een dolmen, afkomstig van Ville-Bellanger en Hénansal; verscheidene menhirs, onder meer met opschrift: "Herinnering aan de 87 Fr. T.I.U. en de 45 Fr. I.D. die hier op 22 april 1915 te 17u de eerste gasaanval doorstonden" met analoge Franse tekst, andere menhir bekroond met oriëntatietafel, waarop aanduiding van verschillende posities, ingenomen door Bretoense regimenten op 22 april 1915.

• STEEN J., Une Enigme résolue entre la Belgique et la France, Association des Amis du Vieux Lamballe et du Penthièrre, Mémoires année 1979. Bulletin 7, p. 93-100.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine