Tondeleir en zoon

Tekst van Tondeleir en zoon (https://id.erfgoed.net/personen/4798)

De firma Arthur Tondeleir en zoon, gekende tuinkunstontwerpers in cementwerk en rustiek uit de Oude God bij Antwerpen was vooral gespecialiseerd in religieuze monumenten zoals processieparken, Lourdesgrotten, kruiswegen en Calvariebergen. Eén van de gekendste ontwerpen waaraan zij meewerkten is het Mariapark van Averbode van 1936. Ook de beschermde ommegangen bij de Boskapel in Buggenhout en de kapel van Kerselare in Oudenaarde (Edelare) werden door de firma gerealiseerd. In Rotterdam werd Arthur Tondeleir gevraagd voor de aanleg van een betonnnen vijver in de dierentuin.

  • Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier 4.001/46021/104.1, Sint-Niklaas, Belsele, Belseledorp 133, domein Groenhof met Amerikaanse tulpenboom met geelgevlekt blad (BOGAERT C. & VANMAELE N., 2015).
  • GEERAERTS G. 2017: De rocailleursfirma Tondeleir uit Oude God, PorteFolly. Nieuwsbrief van de Donderberggroep, nr. 45, p. 18-26.

Auteurs:  Verboven, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Tondeleir en zoon [online], https://id.erfgoed.net/teksten/306183 (geraadpleegd op ).