Monument Ieperse gesneuvelden

Tekst van Stedelijk oorlogsgedenkteken (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30292)

Monument ter nagedachtenis van de Ieperse gesneuvelden, naar ontwerp van architect J. Coomans van 1924 en uitgevoerd door beeldhouwer A. De Beule (Gent); cartouches van het hoofdgestel met jaartal 1928 in Romeinse cijfers; bewaard project naar ontwerp van J. Coomans van 1936 voor een Museum opgevat als een neogotische variante op het "Nieuwerck" (zie Grote Markt), en waarvan de bogengalerij op de begane grond fungeert als kader voor dit oorlogsmonument.

Arduinen muurmonument met bronzen beelden, tegen de met klimop begroeide zijgevel van het hoekhuis bij de Boterstraat. Voorliggend bloemperk afgezoomd met gestileerd laag gietijzeren hek op arduinen sokkel; smid: L. Baeckelandt. Drieledige compositie geritmeerd door pilasters met wachtende soldaten opgevat als kariatiden. Ertussen, rondboognissen in geblokte omlijsting, respectievelijk met in het midden, de halfverheven voorstelling van een gesneuvelde tussen vrouwen met lauwerkrans, en voorliggende leeuw; links en rechts, met naamplaten. Uitgewerkt gekornist hoofdgestel bekroond met sierurnen en het stadswapen in het midden.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst voor de Verwoeste Gebouwen, 1130.
  • Stedelijk Archief Ieper, 861.5. Monument der gesneuvelden, plannen.