Anglicaanse bidplaats Saint-Georges Memorial

Tekst van Saint George's Memorial Church en Eton Memorial School (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30183)

Anglicaanse bidplaats zogenaamd "Saint-Georges Memorial Church" en voormalig schooltje zogenaamd "Eton Memorial School", naar ontwerp van architect Sir Reginald Blomfield (Londen). Op de hoek bij het A. Vandenpeereboomplein gebouwd in 1927-1928 ten behoeve van de Britse bezoekers en ingezetenen, voornamelijk in dienst van de Commonwealth War Graves Commission (onderhoudsdiensten van de Britse militaire begraafplaatsen). Echter ook herdenkingsmonument voor de in de Ieperse frontstreek gevallen Britse soldaten zie onder meer het kerkinterieur, en de schoolbenaming als herinnering aan de gesneuvelde 342 oud-leerlingen van het Eton College. Schoolgebouw wegens onvoldoende kinderaantal, sinds de Tweede Wereldoorlog benut als club door de Britse gemeenschap.

Gebouwencomplex onder zadeldaken gegroepeerd rondom en rechthoekige grastuin met ten oosten, het alleenstaande georiënteerde kerkgebouw (nummer 1) en ten westen, de L-vormige oorspronkelijke domineeswoning van twee bouwlagen (nummer 3), met achteraan aansluitend laag klaslokaal. Aan de Elverdingsestraat, toegangshek tussen bakstenen pijlers met bolbekroning, links en rechts, respectievelijk aansluitend bij het afzomend hek van het voortuintje en de tuinmuur van de woning; bakstenen pad in visgraatverband, beschaduwd door een "Glastonbury tree".

Bouwmaterialen: baksteen met gebruik van simili- en/of natuursteen voor cordons en ornamenten; bedaking met mechanische pannen.

Eénbeukige kerk van vijf traveeën met rechthoekige koorapsis, onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat) gedomineerd door de ten noorden aanleunende vierkante toren van twee geledingen onder meer met het portaal, en bekroond met opengewerkte lantaarn onder koperen spits. Oost- en westgevel: klokgevels versierd met bollen, aan het A. Vandenpeereboomplein met bijkomend halfrond fronton bekroond met kruis; ten westen met lage uitbouw van de vijfzijdige doopkapel. Lange gevels geritmeerd door middel van steunberen met versnijdingen overgaand in een gesloten borstwering; vensterrisaliet ter hoogte van de tweede oostelijke travee. Korfbogige muuropeningen onder meer vijflichten in de oost- en westgevel; laatst genoemde met bijkomende ronde oculus in de geveltop.

Witbepleisterd interieur; tongewelf met gordelbogen. Stoffering en mobilair bestaan uit herinneringsvoorwerpen aan de Britse gesneuvelden.

Voormalige domineeswoning met koetspoort rechts, en klaslokalen in aansluitende bouwtrant. Laatst genoemde met gevelsteen voorzien van inscriptie "HANC. SCOLAM. IN. MEMORIAM. ETONENSIUM APUD. YPRAM. OCCISORUM. ETONENSES. DICAVERUNT. DIE. XXIV. JULII A.D. MDCCCCXXVII".

• Stedelijk Archief Ieper, 874.1, 72.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine