Winkelcentrum Zilverpand

Winkelcentrum vervangt het Sint-Lodewijkscollege met behoud van de omliggende straten. Volgens bronzen gedenkplaat met opschrift: "'t Zilverpand/ 1974-1979/ geopend door burgemeester F. Van Acker op 12 oktober 1979. Bouwheren gemeentebestuur van Brugge interbrugse mij. van de huisvesting architect Piet Viérin Brugge" begrepen tussen Zilver-, Dweer- en Noordzandstraat. Scholencomplex is fasegewijs tot stand gekomen met uitbreiding binnen bouwblok met enerzijds inname van historische gebouwen zoals het "hotel de Vrière" in de Zilverstraat, de voormalige refuge van de Sint-Pietersabdij aan Oudenburg, en anderzijds nieuwbouwprojecten onder meer bouwen van kapel in 1883-1884 naar ontwerp van architect J. Helleputte (Leuven).

Thans gebouwencomplex bestaande uit 124 woningen, een parking, twee binnenpleinen en een overdekte winkelgalerij fungerend als verbinding tussen de belangrijke commerciële straten - Noordzandstraat, Steenstraat en Zuidzandstraat. Overwegend "pastiche" nieuwbouw, als imitatieve variante op 16de- en 19de-eeuwse voorbeelden.

• DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 459.

Auteurs:  Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje