De Oude Steen

Eertijds zogenaamd "De Oude Steen". Breedhuis van vier/vijf traveeën en drie bouwlagen onder afgeknot zadeldak. Gevel van 1889 in plaats van trapgevel. Oude 13de-eeuwse kern, zie kelder. Bovenbouw uit de 17de eeuw, in 1885 en 1889 verbouwd tot een bepleisterde schermgevel met gevelbrede neoclassicistische winkelpui. In 1994-1995 verbouwd naar ontwerp van architect L. Vermeersch (Brugge) onder meer nieuwe winkelpui. Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel met imitatievoegen uitwaaierend boven rondboogvensters en -poort. Rechthoekige bovenvensters met afgeschuinde dagkanten. Kroonlijst op klossen en paneelfries. Achtergevel: verankerde bakstenen lijstgevel van vier traveeën en drie bouwlagen. Steekboogvensters met strekken en sporen van oudere openingen.

Interieur. Rechthoekige kelder met buitenmuren in veldsteen als restant van stapelruimte van een alleenstaand diephuis uit de 13de eeuw, die met een trap in de eerste travee in verbinding stond met de Wollestraat en op het achtererf uitgaf op de Kraanrei. Oorspronkelijk volledig met balkenzoldering, gestut door drie standvinken, waarvan de funderingen werden teruggevonden. Door bakstenen dwarsmuur nu verdeeld; vooraan deels 17de-eeuws, twee beuken, twee traveeën met graatgewelven op gordelbogen en centrale hergebruikte kalkzandstenen middenzuil met bladkapiteel, na verbouwing in 1994-1995 nog één gewelf oorspronkelijk; achteraan balkenzoldering, 13de eeuw (?), in latere fase op hoger niveau gebracht. In zijmuren restanten van spaarbogen, gekoppelde kaarsnissen met keperbogen en lichtopeningen met schuine dagkanten. Op begane grond, in linkerzijwand, een nu gedicht restant van een romaans venster met middenzuiltje.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 57/1889.
  • DENEWETH H., D'HONDT J., VANDAMME L., De Oude Steen. Bouw- en bewoningsgeschiedenis van huis nummer 29 aan de Wollestraat in Brugge, in Leven in oude huizen, 1, 1997.

Auteurs:  Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje