Ensemble

Tekst van Ensemble in neoclassicistische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29857)

Breedhuizen van respectievelijk acht + vijf, zeven en zes traveeën en vier, drie en drie bouwlagen. Voormalig eenheidsproject respectievelijk van 1839, 1841 en 1858. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met rechthoekige vensters op doorgetrokken lekdrempels en in geprofileerde omlijstingen. Oorspronkelijk rondboogdeuren en -vensters op de begane grond.

Gelegen aan de hoek met Zuidzandstraat, ontworpen als lijstgevel van vijf + vijf traveeën en drie bouwlagen met rechts aanbouw van drie traveeën en één bouwlaag. Tussen 1841 en 1856 is deze aanbouw verhoogd met tweede bouwlaag. 1856: hoofdgebouw wordt opgetrokken tot drie en een halve bouwlaag. 1916: verwijderen van de kroonlijst en verhogen van bovenverdieping.

Interieur. Gelagzaal in neo-Vlaamse renaissancestijl onder meer imposante volutenschouw met ingewerkte beschilderde rondboogpanelen met brouwer en diensters, en op schouwbalk beeld van gouden aapje zie hotel zogenaamd "Le singe d'or"; flankerende rechthoekige panelen van de hand van F. Van Acker (Brugge); rondboogdoorgang naar achterliggend salon onder meer versierd met kariatiden.

Nummer 20, sedert 1885 verhoogd tot drie bouwlagen met leien mansardedak en vier neoclassicistische dakkapellen voorzien van volutes, pilasters en driehoekig fronton.

Nummer 21, eerst van twee en een halve bouwlaag, later opgetrokken tot drie volwaardige bouwlagen en in eerste en zesde travee tot vier bouwlagen met ertussen ruim balkon.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 47/1858.

Auteurs:  Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje