Tuin van de Villa Gosset

Informele tuin van 70 are rond een in 1907 gebouwde, eclectische villa.

De grote eclectische villa aan het begin van de Brusselstraat, naast de kerk en de pastorie van Groot-Bijgaarden, werd gebouwd in 1907 na de afbraak van een 18de-eeuws herenhuis dat ooit gebouwd was door Laurent-Benoît Dewez, waarvan de stallen en het koetshuis werden behouden, weliswaar in verbouwde vorm. De bekendste bewoner was Alphonse Gosset, inwijkeling uit Soumoy nabij Philippeville, die in 1920 het eigendom aankocht en als schepen van Openbare Werken een belangrijke rol speelde in het dorpsleven tijdens het interbellum. De tuin bij de villa, aan de straatzijde afgeschermd door een metalen hek, beslaat 70 are. De informele beplanting bestaat uit witte paardekastanje (Aesculus hippocastanum), zomerlinde (Tilia platyphyllos), Italiaanse populier (Populus nigra 'Italica'), gewone esdoorn met purperrode bladonderzijde (Acer pseudoplatanus 'Purpureum'), tamme kastanje (Castanea sativa), gewone robinia (Robinia pseudoacacia), Magnolia x soulangeana, taxus (Taxus baccata) en bontbladige esdoorn (Acer pseudoplatanus 'Leopoldii') – vrij courante soorten die waarschijnlijk rond de Eerste Wereldoorlog werden aangeplant. De oorspronkelijke paden bleven gedeeltelijk bewaard. Het heuveltje in de noordwestelijke hoek was waarschijnlijk bedoeld als uitkijkpunt op het park van het kasteel van Groot-Bijgaarden.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Oude kadastrale legger 212 Groot-Bijgaarden, art. 583.

Auteurs:  Deneef, Roger; Wijnant, Jo