Tuin van de pastorie van de Sint-Martinuskerk Butsel

Tekst van Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41586)

Pastorietuin, circa 50 are; 19de-eeuwse tuinmuur en enkele restanten van oude beplanting.

De classicistisch getinte pastorie van Butsel, een bak- en zandstenen dubbel huis, werd gebouwd aan het einde van de 18de eeuw. De Primitieve kadastrale indeling van het goed bestaat uit drie percelen: het huisperceel met binnenplaatsje en toegangsstrook (nummer 105), een tuinperceel (nummer 106) en een boomgaardperceel (nummer 107). Op de 19de-eeuwse militaire topografische kaarten is deze indeling ook duidelijk zichtbaar. De boomgaard strekte zich uit tot tegen de straat.

De restanten van de vroegere tuinaanleg beperken zich tot een bakstenen tuinmuur en een achttal oudere bomen achter in de tuin, waaronder een zomerlinde (Tilia platyphyllos) met 312 centimeter stamomtrek op 150 cm hoogte, en twee tamme kastanjes (Castanea sativa) met stamomtrekken van respectievelijk 265 en 248 centimeter op 150 cm hoogte. De twee Italiaanse populieren (Populus nigra 'Italica') zijn mogelijk overblijfsels van een oude randbeplanting.

  • GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik, p. 48.

Bron: DENEEF R., 2004: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Vlaams-Brabant. Bierbeek, Boutersem, Glabbeek en Oud-Heverlee, Brussel: Vlaamse Overheid. Onroerend Erfgoed.
Auteurs:  Deneef, Roger
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298422 (geraadpleegd op ).