Boerenwoning met vrijstaande schuur

Tekst van Boerenwoning met vrijstaande schuur (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40208)

Boerenwoning met vrijstaande schuur in kern opklimmend tot halverwege de 19de eeuw, in 1857 kadastraal ingetekend in eigendom van landbouwer Carolus Vandoorselaer met vermelding van '1850 année de la construction'. In 1906 wordt een gedeeltelijke afbraak geregistreerd en komt de inplanting van de huidige volumes tot stand.

Grotendeels omhaagd perceel en gekasseid erf met boerenwoning ten noordwesten en schuur ten noordoosten ervan.

Boerenwoning van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat. Witgeschilderde en verankerde baksteenbouw, geopend door beluikte, rechthoekige vensters en deur. Eenvoudige rechthoekige mezzaninovensters, ten dele blind, met vernieuwd schrijnwerk.

Tweebeukige dwarsschuur van twee traveeën onder zadeldak van Vlaamse pannen met de nok loodrecht op de straat. Eenvoudige, verankerde baksteenbouw waarvan de erfgevel is afgelijnd door een muizentandfries. Rechthoekige muuropeningen onder houten latei.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten, Meise, afdeling II (Wolvertem), 1857/21, 1906/32.

Auteurs:  Kennes, Hilde