Traditioneel diephuis

Traditioneel diephuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, kunstleien) uit de tweede helft van de 16de eeuw. Sinds 1964 in gebruik als elektriciteitscabine.

Gedecapeerde en gekaleide trapgevel van zes treden, omstreeks 1975 nog bekroond met een vandaag verdwenen, overhoeks topstuk. De bovenverdieping is in de 19de eeuw volledig heropgebouwd, geopend door rechthoekige vensters met een hardstenen lekdrempel. Het bak- en zandsteenparement verankerd door smeedijzeren muurankers, bleef enkel behouden in het eerste register van de oorspronkelijk tweeledige geveltop. Dit wordt geopend door een rechthoekig drielicht met verweerde druiplijsten, kwarthol geprofileerde posten en negblokken, het bredere middenluik met een latei op korbeeltjes. De topgeleding, oorspronkelijk met een rechthoekig luik is recent in vereenvoudigde vorm gereconstrueerd. In 1964 volledig verbouwde pui, in oorsprong waarschijnlijk met insteek.

Auteurs:  Braeken, Jo