Afspanning Sint-Maerten

Beeldbepalende afspanning met neoclassicistische uitstraling, vandaag in gebruik als taverne, gelegen op de hoek met de Oppemstraat. Op oude prentkaarten wordt het pand aangeduid als Grand Hotel/ St. Martin/ Restaurant. Het pand werd omstreeks 2000 gerenoveerd onder leiding van architect Eric Robberechts (ontwerp van 1999).

Historiek

Volgens de literatuur was Sint-Maerten halverwege de 19de eeuw de enige gelegenheid waar reizigers konden overnachten in Wolvertem. Uitbaters op dat ogenblik waren Jean-Baptiste Van Humbeeck (1783-1860) en Jeanne Leemans (1788-1871). Jean-Baptiste was ook burgemeester van Wolvertem in de periode 1836-1848 en 1858-1860. Op het kadaster werd in 1882 de verkoop geregistreerd in eigendom van zijn zoon Cornelius Van Humbeeck, burgemeester van Wolvertem in de periode 1876-1882, aan Pieter Jozef De Vleminck-Timmerman, brouwer Strombeek-Bever. Tegelijkertijd werd het volume aan de achterzijde rechts vergroot en uitgebreid met een wagenhuis ten noordwesten van het achterliggende erf.

Beschrijving

Gerenoveerd breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder een leien schilddak met vernieuwde dakkapellen en de nok parallel aan de straat. Het pand ligt iets boven het straatniveau en klimt zeker op tot de eerste helft van de 19de eeuw. De gecementeerde lijstgevel op natuurstenen plint wordt geopend door rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempels, op de bovenverdieping in een geriemde omlijsting en voorzien van parapets. Het schrijnwerk werd vernieuwd naar oud model. Rechthoekige deur in een eenvoudige entablementomlijsting.

In de zijgevel, waarvan het uitzicht overigens aansluit bij de voorgevel zijn nog muurankers zichtbaar. Het wagenhuis dat tijdens de eerste inventariscampagne in de jaren 1970 nog aanwezig was is inmiddels gesloopt.

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Afspanning Sint-Maarten, Archiefnummer 4843.
  • VAN DEN BRANDE J. & VAN DEN BRANDE M. 2008: Nostalgie. Proef de ziel van de Wolverthemsche stamenees, Meise, 6-7.
  • VAN DEN BRANDE J. 1997: De burgemeesters van Wolvertem vanaf 1814, Berla 50, 13-15.

Auteurs:  Kennes, Hilde