Tekst van Hoeve met losse bestanddelen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40191)

Hoeve met losse bestanddelen, geschikt rondom een gebetonneerd erf, gedeeltelijk opklimmend tot de 18de eeuw. Op de Ferrariskaart (1770-1778) worden drie vrijstaande, U-vormig ingeplante volumes met centraal erf weergegeven; de zuidwestzijde bleef onbebouwd. De hoeve is gelegen op de Wolvertemse Dries en wordt volgens J. Lefèvre ’t Hof van Leemans genoemd; dezelfde bron maakt ook gewag van een balk met jaartal 1785.

Vandaag ligt de boerenwoning ten zuidoosten met haaks aansluitend de stallen ten noordoosten, de vrijstaande schuur ten zuidwesten en een nieuwe stal ten noordwesten. Ten zuiden zorgt een toegangsweg afgezet met jong aangeplante bomen voor de verbinding met de straat.

Met uitzondering van een bijkomend volume ten zuidwesten van de woning en de nieuwe stal komt de huidige configuratie al voor op de Atlas der Buurtwegen, waar de omgeving wordt aangeduid als hameau Den Driesch. Voor de woning ligt een aan drie zijden omhaagd grasveld.

Verankerde bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken, bij de schuur ten dele vervangen door golfplaten. Het boerenburgerhuis, in kern opklimmend tot de 18de eeuw is een met schijnvoegen gecementeerd en witgeschilderd volume van zeven traveeën met licht verhoogde begane grond, onder een geknikt zadeldak, licht overkragend op modillons, met de nok parallel aan de straat. Opkamer in de noordoostelijke hoek. Lijstgevel met dubbelhuisopstand, geopend door beluikte segmentboogvensters in een geschilderde kalkzandstenen omlijsting en dito deur, alle met vernieuwd schrijnwerk. De tijdens de eerste inventariscampagne geregistreerde deurwaaier en tussendorpel zijn inmiddels verdwenen. Dakvenster, voorheen een laadluik (zie foto’s eerste inventariscampagne) in de as van de deurtravee.

De achtergevel is egaal gecementeerd en wordt geopend door eenvoudige segmentboogvensters met vernieuwde lekdrempels en een rechthoekige deur in een beschilderde omlijsting. Ten tijde van de eerste inventariscampagne in de jaren 1970 waren de vensters nog rechthoekig met een houten latei.

De haaks op de straat ingeplante, tweebeukige langsschuur telt vier traveeën op gecementeerde plint en wordt aan erfzijde geritmeerd door lisenen. Rechthoekige poorten onder houten latei en enkele later toegevoegde rechthoekige vensters. Lichtgleuven in de puntgeveltoppen. De zuidoostelijke gevel is verborgen achter latere aanbouwsels. De noordoostelijke stalvleugel telt zes traveeën op een gecementeerde plint. Kleine steekboogvensters, rechthoekige poorten en laadluiken; verder rechthoekige deuren in een gerecupereerde (?) kalkzandstenen omlijsting, vandaag witgeschilderd.

• Carte topographique de la partie de la Belgique comprise entre Gand et Tournay, Maestricht et Liège, levée par Villaret, Ingénieur du Roi, 1745-1748, Institut National de l’Information Géographique et Forestière-Saint-Mandé (France), CH 292, schaal 1:14.400.
  • LEFEVRE J., VERHASSELT L. & T’KINT J. 1978: Geschiedenis van Wolvertem, Affligem, 639.

Auteurs:  Kennes, Hilde