Kasteel en herenhoeve van Imde

Fraai gelegen ensemble van een neoclassicistisch kasteel uit de 19de eeuw, een gesloten hoeve deels uit de 17de en de 18de eeuw, met recentere aanhorigheden, alle gelegen te midden van een uitgestrekt landgoed met parken, weiden en vijvers, en toegankelijk langs lange populierendreven, doch strikt privé-domein.

Aanvankelijk een eigendom der heren van Leefdael, is het tijdens de 17de eeuw bezit der familie Verreyken, tot het circa 1700 door de prinsen van Turn en Taxis wordt verkocht; het oorspronkelijk slot wordt in 1828 afgebroken en in 1855 vervangen door het huidige neoclassicistische kasteel.

Gesloten hoeve met witgekalkte gebouwen geschaard rondom de geplaveide binnenplaats, doch niet meer in gebruik als zodanig.

Vierkante poorttoren onder gebogen tentdak met duiventil (leien), daterend van 1673, gevat tussen lage, met leien zadeldaken afgedekte dienstgebouwen. Arduinen rondbooginrijpoort voorzien van uitspringende imposten, sluitsteen en druiplijst, laatstgenoemde eindigend op spiraaltjes.

Ertegenover, acht traveeën breed boerenhuis met één verdieping, zadeldak (leien) op geprofileerde daklijstbalkjes met houten dakkapellen en een Vlaams venster met trapgeveltje boven de deur. Metselwerk van Spaanse baksteen, opklimmend tot de 17de eeuw en met gebruik van zandsteen voor de steigergaten, de omlijstingen en het profiel der uitspringende plint. Aangepaste voormalige kruisvensters met sponning en negblokken aan de posten en bekroond met een dubbele ontlastingsboog van een rollaag. Rondboogdeur in een omlijsting met kwartholbeloop, uitspringende imposten en sluitsteen met kort druiplijstje; erboven, recent madonnabeeldje. Zijpuntgevels afgewerkt met vlechtingen en schouderstukken op geprofileerde consoles. Verbouwde achtergevel.

Links, lange stallingsvleugel onder gebogen zadeldak (leien) met houten dakkapellen, uit de 17de-18de eeuw; drie zandstenen deuren verrijkt met negblokken en verder sporen van dichtgemetselde muuropeningen (ontlastingsbogen). Vlechtingen in de zijpuntgevel.

Rechts, ruime langsschuur met zadeldak (pannen), uit de 19de eeuw, voorzien van zandstenen rondboogpoorten met uitspringende imposten en sluitsteen met druiplijstje. In het verlengde, karrenhuis met zadeldak (kunstleien) uit de 19de eeuw, met vier bakstenen korfboogarcaden. Goed gerestaureerd en aangepast geheel.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne