Neoclassicistisch burgerhuis

Tekst van Neoclassicistisch burgerhuis (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6256)

Neoclassicistisch burgerhuis, volgens de bouwaanvraag uit 1863 tot deze vorm verbouwd in opdracht van de heer H. Verdonck. Het betrof de opsplitsing en verbouwing van een bestaand pand in twee woningen: nummer 12 en het aanpalende nummer 14. Gesloopt, lange tijd braakliggend en omstreeks 2015 bebouwd met een wooncomplex.

Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met kroonlijst op bewerkte consoles. Rechthoekige vensters in vlakke omlijsting. Later aangepaste pui met middenportaal onder een ijzeren I-balk met rozetvormige bevestigingsbouten. Vensters in loodglas: afbeelding van bijenkorf in medaillon waarrond gestrikte linten.

Auteurs:  Braeken, Jo