Gemeentehuis

Gemeentehuis in rococostijl, opgericht als, eertijds omgracht (zie Ferrariskaart), jachtslot van de ridders van Pitzemburg. Mogelijk een vroeg werk, namelijk voor 1736, van bouwmeester J.P. Van Baurscheit waarvoor in de archieven voor de periode 1740 tot 1750 rekeningen voor (afwerkings)werken aanwezig zijn. Verbouwd in 1956-1957 naar ontwerp van G. Careels en gerestaureerd in 1989-1990 naar ontwerp van R. Lamonte (zie marmeren gedenkplaten in de hal).

Alleenstaand dubbelhuis van twee bouwlagen + souterrain onder leien mansardedak (nok parallel aan de straat). Bepleisterde en beschilderde lijstgevels op een zandstenen plint met rechthoekige, betraliede keldervensters en beëindigende halfronde daklijst. Voorgevel van vijf traveeën met middenrisaliet onder driehoekig fronton op rocaille consoles. Rechthoekige, beluikte vensters in een vlakke bepleisterde omlijsting. Centrale rondboogdeur in een vernieuwde arduinen omlijsting onder gestrekte waterlijst waarop postamenten met siervazen en een voormalig schouderboogdeurvenster in een geprofileerde arduinen omlijsting met vernieuwde rocaille sluitsteen; steektrap van zes treden. Achtergevel van zeven traveeën met risaliet van drie traveeën onder driehoekig fronton. Sobere rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels. Schouderboogdeur in arduinen omlijsting onder gestrekte waterlijst.

Volledig aangepast interieur met alleen in de trapkast enkele bewaarde 18de-eeuwse stucprofielen.

• BAUDOUIN F., Architect Jan Peter Van Baurscheit de Jonge 1699-1768, Lier, 1995, 164-167.