Art-decovilla

Tekst van Villa in neorégencestijl met tuin (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28928)

Gelegen op de hoek met de Mérodestraat. Grote art-decovilla in omheinde en omhaagde beboomde tuin, volgens bouwplannen gebouwd in opdracht van handelaar A. De Meestere, naar ontwerp van architect M. Tock van 1924 voor de woning, van 1925 voor het hek aan de Mérodestraat, van 1929 voor de rotonde rechts in de tuin en van 1930 voor de omheining met gesculpteerde pijlertjes en gesmeed ijzeren hekken, links van toegangshek gesigneerd: "Marcel Tock, architecte, Tournai".

Achterin gelegen villa op U-vormige plattegrond, zeven traveeën + één travee en twee en één bouwlaag onder mansardedak (leien) en plat dak links. Opgetrokken uit baksteen met natuursteen voor plint, vensteromlijstingen en aflijnende daklijst. Rondbogige benedenvensters en rechthoekige deurvensters onder booglijst met fraaie gesmeed ijzeren balkons op gesculpteerde consoles; zelfde hulstbladmotief op consoles en smeedwerk. Centraal gebogen portaal met Dorische zuilen en bekronend balkon met dito gesmeed ijzeren leuningen en gesculpteerde borstwering.

Achtergevel op lager niveau met onder meer garages. Voortuin met stervormige buxusparterre en centrale monumentale siervaas. Rechts achteraan in tuin rotonde van 1929 met gelijkaardige Dorische zuilen en balustrade als het inkomportaal.

Omheining met gesculpteerde pijlers, naar verluidt door beeldhouwer J. De Bo, verbonden door gesmeed ijzeren hekken; centraal toegangshek met zelfde hulstbladmotief tussen gesmeed ijzeren pijlers.

Interieur. Volledig intact behouden art-deco-interieur met overal hetzelfde hulstmotief in de decoratie. Centrale traphal met marmeren vloer, lambrisering en fontein, deuren in kleurrijk glas-in-lood met hulstmotief, eetkamer links met beschilderde fries met puttifiguurtjes, naar verluidt door Godefroid, rechts salons in neoclassicistische stijl.

• Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Bouwaanvragen, Doos 1924. 1.7-31.12, Doos 1925. 1.7-31.12, Doos 1929. 1.4-30.6, Doos 1930. 1.1-31.3.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen