19de-eeuws herenhuis

Alleenstaand 19de-eeuws herenhuis met grote ommuurde tuin, in de tweede helft van de 19de eeuw eigendom van landbouwer J.B. Pessemier, in de eerste helft van de 20ste eeuw van de industriëlen Louis en later Marcel Vangrootenbruel die de woning haar huidige uitzicht gaven volgens bouwplannen van architect A. Massez. Centraal aan de straat, onderkelderd dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien) met dakkapellen en oculi, minstens uit de eerste helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en witgeschilderde gevels op arduinen plint. Rechthoekige benedenvensters met persiennes en omlijste bovenvensters op dorpels. Voorgevel met eenvoudige rechthoekige arduinen deuromlijsting met imposten en kroonlijst; recentere deur. Aflijnende omlopende geprofileerde lijst en kroonlijst op klosjes. Volgens bouwplan van 1922 toegevoegd mansardedak en rechts aangebouwde veranda en keuken. Volgens nieuw bouwaanvraag van 1925, rechts aanbouwsel opnieuw gewijzigd met vijf gekoppelde en één venster, één bouwlaag, oorspronkelijk met dak en attiekbekroning. Rechts venster met fraai glas in lood, gesigneerd "H. Dufour, Tournai". Glazen en ijzeren luifel op gesmeed ijzeren consoles aan rechter zijgevel. Aansluitende blinde muur en ijzeren hek rechts. Links garage volgens bouwplan van 1925, van het huis gescheiden door een fraai ijzeren hek. Gebouw van drie travee met attiek, oorspronkelijk onder dak. Gecementeerde straatgevel met twee korfboogpoorten, centraal venster en oculus. Achteraan gecementeerde voormalige paardenstallen met duiventorentje, volgens eigenaar van 1919, van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder schilddak (zwarte pannen). Gemarkeerde middentravee met puntgevel en rechts aangebouwd vierkant duiventorentje onder tentdak.

Aanleg tuin met vijver (later uitgediept tot zwembad) en pergola volgens bouwplan van 1930 naar ontwerp van architect H. Fonteyne (Brugge).

• Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Bouwaanvragen, Doos 1922. 1.1-30.6, Doos 1925. 1.1-30.6, 1.7-31.12, Doos 1930. 1.1-31.3.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen