Neoclassicistisch herenhuis

Imposant neoclassicistisch herenhuis uit midden 19de eeuw, gelegen te midden van een omheinde tuin met oude beuken, moerascypressen en Libanonceder; fraai gietijzeren hek aan straatzijde.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met vorstbalustrade (nok parallel aan de straat, kunstleien); centraal deurrisaliet met imitatiebanden op de begane grond. Beluikte rechthoekige vensters met arduinen dorpels, op de bovenverdieping in geprofileerde omlijsting; rechthoekige deur in arduinen entablementomlijsting. Gelijkaardige, doch meer sobere achtergevel met souterrain, twee bouwlagen + mezzanino.

Rechts koetshuis van vier traveeën en anderhalve bouwlaag, geritmeerd door lisenen, onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen), met typische verwerking van gesinterde baksteen voor muurbanden; steekbogige muuropeningen.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Heist-op-den-Berg, schetsen 1866/76.

Auteurs:  Kennes, Hilde