Villa Madonna

Zogenaamd Villa Madonna, naar Onze-Lieve-Vrouw van Averbode, confer gevelbeeld. Mooi gelegen in beboomde tuin van circa 1 hectare op de helling van de Kruisberg, toegankelijk via twee ijzeren hekjes. Onderkelderd gebouw met art-nouveau-inslag gebouwd in opdracht van vrederechter E. Matthijs, volgens bewaard bouwplan naar ontwerp van architect M. De Noyette van circa 1906, in plaats van een oudere buitenplaats.

Villa van twee bouwlagen onder geknikt zadeldak (leien, nok loodrecht op de straat). Parement van witte baksteen en contrasterende rode baksteen voor de horizontaal markerende banden en booglijsten rond de vensters. Asymmetrische opstand met torenachtig oplopende hoektravee met koepeldak en belvedèrebekroning met windwijzer. Verdiepte en omlijste rondboogvensters met bewaard schrijnwerk en bronzen beslag, en voorzien van waterlijstje. Voorgevel naar de stad gericht en voorzien van inkom op balkon met ijzeren leuningen. Klassieke afwerking van lijstgevels met hoofdgestel.

Interieur. Volledig onderkelderde begane grond met dienstkamers en keuken voorzien van betegelde wanden, cementvloeren en troggewelven; aan de westzijde uitziend op terras. Hal op bel-etage met fraaie keramiekvloer, lambriseringen en verdures als wandbekleding en met bloemen beschilderd plafond, zitbanken aan weerszij van zwarte marmeren schouw met koperen deurtjes. Links van hal, eetkamer met parketvloer, marmeren schouw, groen gestoffeerde muren en met druiven beschilderd plafond; houten erker aan tuinzijde en stenen erker met bureau aan de voorgevel naast de inkomdeur, en diensttrap. Rechts van hal, salon en trappenhuis met bordestrap met merkwaardige houten trapleuning.

• DESMIJTERE G., DE SMET A., MARTENS L. & LAMON L. 1989: Stenen mysteries in de Vlaamse Ardennen, Ronse, 147-150.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen