Tekst van Neoclassicistisch burgerhuis met tuin (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28711)

Opmerkelijk burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl gebouwd circa 1900 in opdracht van de familie Rosier, naar verluidt door E. Cuvelier, later eigendom van schoenfabrikant Baert. Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien) met rechts dakvenster; vierkant venster in plaats van oculus en nieuwe kroonlijst 1inks. Parement van zand- en hardsteen met zware bossage op de verhoogde begane grond en rijkelijk versierde erker met balusterborstwering, Ionische zuilen en voluutconsoles op de bovenverdieping. Erboven, gelijkaardig uitgewerkt dakvenster met fronton en siervaasbekroning. Achteraan uitgebouwde annexe met onder meer keuken, vijf traveeën en één bouwlaag onder mansardedak (leien, nok loodrecht op de straat) met centrale torentravee onder leien tentdak. Getoogde, vlak omlijste vensters.

Interieur. Imposante gang en traphal in bossage met imitatiemarmerbeschildering, bovenlicht met art-nouveaugetint glas-in-loodvenster. Salon vooraan met fijn stucplafond met geschilderde arabesken en geschilderde paneeldeuren. Eetkamer in neo-Vlaamserenaissance-stijl met geschilderd casettenflafond, houten lambriseringen en zwartmarmeren schouw met zuilen.

Achteraan, aangelegde tuin met vijver, heuvel met grot, serre en oude waterput met initiaal R.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen