Café Harmonie

Zogenaamd "Harmonie". Voormalige Liberale Werkmanskring, oorspronkelijk gesticht op de Kleine Markt in 1899, sinds 1911 op huidige locatie. Imposante bouw met café en feestzaal op de bovenverdieping. Bepleisterde en thans groengeschilderde voorgevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder laag zadeldak (pannen). Drie traveeën breed rechts zijrisaliet met attiekbekroning; brede poort met doorrit links Begane grond met imitatiebanden boven de arduinen plint en drie rechthoekige deurvensters (geometrische glas-in-loodmotieven) onder glas en ijzeren luifel, gesigneerd "H. Van Coppenolle, constructeur, Renaix" in het risaliet. Bovenverdieping met drie rondbogige deurvensters onder booglijst op imposten tussen begrenzende pilasters en ijzeren balkon op consoles. Rechthoekige doorrit (poort verdwenen) en dito venster onder kroonlijst links. Aflijnend hoofdgestel met houten kroon- en tandlijst. Achtergevel met haakse aanbouw en gevelbrede veranda.

Café-interieur: grote rechthoekige ruimte gestut door twee gietijzeren zuilen, volledig behouden inrichting met houten lambriseringen met ingewerkte spiegels tussen pilasters, friezen en tegeltableaus van de firma "Boch.Frères, La Louvière", onder meer gesigneerd "E. Tondeur pt". Naast drie grote tableaus met jachttaferelen flankeren twee middeleeuwse figuren met valken een vroegere deur, thans bibliotheek, links en bekronen twee panelen met duiven de deuren rechts achter de vernieuwde toog in L-vorm.

• De ROUCQ G., Ronse... de tijd langs..., Ronse, 1983, p. 127.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen