Molen ten Hotond

Vroeger molenaarshuis en bijbehorende voormalige windmolen zogenaamd "De Hotond", heden café zogenaamd "Molen ten Hotond" met uitkijktoren. Oude windmolensite op de Hotondberg, met een ligging op 150 meter boven de zeespiegel, de hoogste plek van de provincie Oost-Vlaanderen. Gezien een vermelding in 1672, minstens sinds het derde kwart van de 17de eeuw bestaande staakmolen; vermoedelijk begin 19de eeuw vervangen door een stenen olie- en korenwindmolen van het type grondzeiler. Hersteld of heropgebouwd circa 1845 en nog in 1911, laatst gepaard met verwijdering van olieslagwerk. Uitbating korengemaal stopgezet in 1945, later gevolgd door onttakeling van het windgemaal. Overblijvende molenkuip nadien met toeristische functie als uitkijktoren, sinds 1957 uitgerust met oriëntatietafel op het plat dak. Conische, gewitte ronde bakstenen molenromp met drie niveaus, laagste met balklaag. Twee steekboogpoorten en kleine vensters met wijzigingen (vergrote en toegevoegde). Molen deels aan het zicht onttrokken door aan de straat gelegen woning met café, een sterk aangepaste, verhoogde en uitgebreide aanvankelijke landelijke laagbouw van circa 1860.

• Rijksarchief Ronse, Topografisch-historische atlas, nummer 803.
  • BAUTERS P. 1985: Eeuwen onder wind en wolken. Windmolens in Oost-Vlaanderen, Gent, 431.
  • BAUTERS P. 1986: Het Oostvlaams molenbestand in 1986, Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oost-Vlaanderen, Bijdragen nieuwe reeks 25, 161.
  • DE KEYZER B. 1978: De Lange Weg naar Kluisbergen, Bijdrage tot de historie van Kluisbergen: Bergen - Ruien - Kwaremont - Zulzeke I, s.l., 310-312.
  • VANDEPUTTE J.L.TH. 1974: De molens van het arrondissement Oudenaarde, Uit hun geschiedenis, Oudenaarde, 133-135.

Auteurs:  Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja