Frans klooster

Nummer 56. Dubbelhuis van circa 1790 met oudere kern, gebouwd voor J.B. Van Tieghem, notaris te Waarmaarde en burgemeester van Petegem (1791-1820). Op 19de-eeuwse kaarten U-vormig geheel met dienstgebouwen, circa 1905 uitgebreid en naar gesloten U-vorm.

Van 1907 tot 1921 in het bezit van de zusters van Liefde uit Tourcoing (Frankrijk) en toen naar verluidt door Parijse architect verbouwd tot klooster, pensionaat en weeshuis "St.-Vincentius". Eind 1918 zwaar beschadigd. In 1921 verkocht en noord- en zuidvleugel door zware oorlogsschade geteisterd en gesloopt.

Ten noordwesten, dubbelhuis van circa 1790 met latere aanpassingen, vijf traveeën en twee bouwlagen onder geknikt zadeldak (pannen en leien, nok parallel aan de straat), met twee oeils-de-boeuf; hoger middenrisaliet onder driehoekig fronton met oculus. Beraapte gevel op gecementeerde plint met schijnvoegen; geblokte gecementeerde hoekbanden accentueren de middenpartij. Voorheen beluikte rechthoekige vensters met eiken ramen in gecementeerde omlijsting, geprofileerd voor de middenvensters, doorlopende hardstenen dorpel op tweede bouwlaag. Kleinere vensters op bovenverdieping. Centrale, in geprofileerde omlijsting gevatte rechthoekige deur met getraceerd decoratief bovenlicht. Linker zijgevel met lagere aanbouw onder plat dak en met beraapte gevels; van 1907 tot 1921 met ten noorden dwarse vleugel en zusterkapel. Achtergevel; vroeger van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag met gecementeerde hoekbanden en rechthoekige vensters. Nu zes traveeën en drie bouwlagen; bovenverdieping beraapt en benedenverdieping gecementeerd met schijnvoegen waartegen glazen luifel van 1907 met gietijzeren zuiltjes. Rechthoekige voorheen beluikte vensters op eerste twee bouwlagen en getoogd op derde bouwlaag met vernieuwde ramen. Ten zuiden, vleugel.

Interieur: gang met voorheen in houten lambrisering gevatte wandschilderingen, onder meer voorstelling van het kasteel, eiken trap met decoratief uitgewerkte trappaal, één kamer met antiquiserend beschilderde schouw en één met schouw met decoratief stucwerk. Keldergangen met tongewelven.

Ten westen, vroeger klooster van 1907, opvallend volume van drie en een halve bouwlaag met lisenen onder schilddak (pannen, nok loodrecht op straat).

Nummer 58. Rechts, tegen westvleugel lager aangebouwde vroegere kapel onder schilddak (pannen, nok loodrecht op straat), sedert 1978 uitgebaat als dancing. Beraapte gevels en gecementeerde vensteromlijstingen. Getoogde vensters, in zuidwestgevel met vernieuwde ramen, rechthoekige bovenvensters. Beeldnis op tweede bouwlaag van straatgevel, eertijds met beeld van Heilige Vincentius.

Bron: VERBEECK M. & TACK A. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Oudenaarde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Verbeeck, Mieke; Tack, Anja