Pakhuizen America en Michiels-Loos

Nummers 26-28. Magazijnen "America" en "Michiels-Loos". Beide magazijnen vormen heden een eenheid, onder beheer van de "Belgian Pakhoed N.V."; ook het Magazijn "Arend", Oude Leeuwenrui nummer 25, sluit bij dit complex aan.

Magazijn "America". Eenvoudige bakstenen lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen. Op de begane grond vier getoogde poorten met doorlopende bakstenen omlijstingen. Op de bovenverdieping per twee gekoppelde rechthoekige vensters, eveneens gevat in getoogde bakstenen omlijstingen.

Interieur volledig herbouwd in beton, 1941.

Magazijn "Michiels-Loos". Opgericht in 1863 op de plaats van de afgebrande "Raffinerie Belge", naar ontwerp van architect L. Van Opstal. Monumentale bakstenen lijstgevel van vijf traveeën en vijf bouwlagen. Drie rondboogvormig bekroonde risalieten, afgelijnd door bakstenen lisenen met sierlijk gekrulde muurankers, ritmeren de gevel. Op de begane grond drie rondboogpoorten in hardstenen geblokte omlijsting; initialen "M" en "L". Op de bovenverdieping rondboogvensters, in de zijrisalieten per twee gekoppeld.

Interieur. Slechts de begane grond kon vluchtig bezocht worden. Constructie met houten moer- en kinderbalken, welke via sloffen rusten op gietijzeren kolom en gevat in kolomhoofd; laatstgenoemde is met moerbouten doorheen de balklaag met een kolomvoet op de hogergelegen verdieping verbonden. Gietijzeren kolommen met aangegoten ribben voor verplaatsbare houten schotten.

• FIERENS J. 1977: Antwerpse Stapelhuizen: een balans van 1850 tot 1910, onuitgegeven eindwerk, Nationaal Hoger Instituut voor Bouwkunst en Stedenbouw, Antwerpen, 71-73.
  • HIMLER A. 1976: Inventarisering industrieel-archeologische relicten... Gedeelte haven-archeologie , onuitgegeven werkdocument, Antwerpen, 6.
  • HIMLER A. 1977: Antwerpse Pakhuizen uit de 19de eeuw, Hinterland 91N, 27.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine